söndag 29 november 2009

Mumsigt till jul (fast egentligen alltid;*)

Här kommer ett enkelt recept på mumsiga munkar;O) Gör dubbel sats, de har strykande åtgång!
Tips! De går ju att fritera i olja också, men den smaken kan inte jag garantera, men gör ni dubbel sats så räcker det med 850 gr cocosfett. Detta är ett urgammalt och väl beprövat recept. En sats blir ca: 18-20 stycken stora munkar.

Anne-Sofies syltmunkar;

50 gram jäst
2 dl. mjölk
½ kg. vetemjöl (ca: 7-8 dl.)
2 ägg
1 hg margarin
1 msk.vaniljsocker
En halv påse kardemummakärnor (kan uteslutas)
(Cocosfett till friteringen, ca: ½ kg.)
Fast sylt (jag brukar ta hallon eller jordgubbsmarmelad)

Gör så här;
Smält margarinet och häll mjölken över, låt det bli fingervarmt. Lös upp jästen i lite av mjölken. Blanda sen ihop alla ingredienserna och arbeta degen mycket ordentligt. Den skall vara rätt lös, knappt släppa från kanterna av bunken. Kavla ut deg till rektangulära bitar, ta det i omgångar. Markera ringar på halva degen med ett hyfsat stort glas, lägg på en klick sylt i mitten och vik den andra delen över. Tryck ner glaset över den upphöjning som blir av sylten, ”skruva loss” munken och ta bort den deg som blir omkring glaset och återanvänd den. Om sylt tränger fram, så försök att laga läckan med en tunn degbit, eller nyp till ordentligt. (det är nästan oundvikligt att lite sylt ändå tränger fram ur någon munk, men det funkar ändå)


Jäs munkarna på smord plåt eller bakplåtspapper i ca: 45 min.– 1 timme)

Värm Cocosfettet till kokpunkten, testa med en överbliven degbit att det är tillräckligt varmt. Det skall fräsa och degen bli brun nästan direkt. Ha ett lock till pannan bredvid!! Om fettet skulle fatta eld (ovanligt om du passar det hela tiden) så skall elden kvävas med locket, INTE vatten.

Fritera munkarna (några i sänder) tills de är bruna, det tar ca: en minut/sida. Du måste med andra ord vända på dem med en hålslev eller liknande. Lägg upp de färdigfriterade munkarna på ett tidningspapper att rinna av lite, sen de svalnat en aning så vänd dem i socker.

Tips! Jag använder en vanlig kastrull, som i diameter rymmer att fritera tre munkar i taget, men om man får lite snålt om fett på slutet, så får man flytta över fettet till en mindre panna, munkarna skall inte vidröra botten.

35 kommentarer:

  1. Tack för recepttipset..måste prova det där..går nog hem hos en 17 åring också...måste smaka väldigt gott..ha de..

    SvaraRadera
  2. Jag är älskare av allt vad munkar och donuts. Mest tycker jag om donuts eftersom jag tycker ibland det blir för sött med sylt. de jag köper har ibland vaniljkräm eller äpplemos..jag har aldrig bakat sådana själv eftersom jag är lite rädd för att frityrkoka..men man skulle kanske testa ..gör du klenetter också, som är så goda med lite citronsmak..de på bilden ser fantastiska ut

    xxx
    Kojiki

    SvaraRadera
  3. Det där tilltalar mina ögon och min mage! Måste testa men jag är inte så bra på att baka!

    Varför censurerar du dig själv *ler*
    Hoppas du haft en trevlig första advent!
    Kram

    SvaraRadera
  4. Vicke...ja jag tvivlar inte en sekund på att du skulle bli världens mest populära person att fika hos, om du bjöd på dessa;.)

    SvaraRadera
  5. Kojiki, även jag är en stor älskare av dessa bakverk, om man vill så kan man förstås ta osötad sylt i dem, eller kanske till och med bär av nåt slag? Endast fantasin sätter gränserna.

    Nej klenäter har jag aldrig testat. När jag frityrkokar så blir det dessa och jag kan meddela att jag skyndsamt fick frysa in de flesta av dem, innan vi åt upp dem innan middagen när vi var hungriga:-)))
    Att frityrkoka är inte farligt alls om man bara inte lämnar kastrullen obevakad.

    Däremot så är jag lite rädd för att flambera...där blev jag riktigt skrämd en gång:-((

    SvaraRadera
  6. Tigris, ja du måste bara testa dessa, de är verkligen så goda att man lätt äter för många. Min advent har bestått i att baka jööö;O)...fast jag gillar faktiskt att baka.

    Om du menar censuren på huvudbilden så vill jag ju inte att min bild skall väcka anstöt hos någon:-)))

    SvaraRadera
  7. Hej Anne.Sofie!
    Jag har varit lite dålig på att gå runt
    i dag har mest suttit vid TV:n om jag ska erkänna,och vilat ögonen.
    Jag önskar att du haft en trevlig 1:a Advent.
    Kramar.

    SvaraRadera
  8. Hej Anne-Sofie
    Guuu va gott det ser ut. Det här måste provas! Skickar du några??? ;-)))

    Kram
    Susanne

    SvaraRadera
  9. Det där skullr jah aldrig klara av att baka..cocosfett, hur ser det ut ?Carola

    SvaraRadera
  10. Hej Anne-Sofie

    Jag satte bilden på munkarna och länkt till dig på högerspaltsidan.....

    Trevligt ...

    Kojiki

    SvaraRadera
  11. Jaha, var det därför ...*ler* ... men nu är du ju inte på Passagen längre ;=)

    En dag skall jag smaka, kanske sambon kan fås till att baka för det är han duktig på :)

    SvaraRadera
  12. Det lät verkligen gott! Munkar...nu blev jag hungrig!
    Kram
    Susanne p

    SvaraRadera
  13. Jag sänder ett smakprov till er alla om ni ger er adress:-)))

    Kojiki..kul!:-)

    Carola..cocosfett är detsamma som man använder till ischoklad, har du aldrig gjort det? Svåra är de inte att göra, men lite "bökiga" Nu kanske ni låter er luras av bilden, de är inte alls så jämna och fina som de ser ut där. Jag vände förstås den fina sidan mot kameran...hihihi:-))
    Men man ser ju då att de är hembakade.

    SvaraRadera
  14. De där syltmunkarna verkar goda.
    Ska skriva av ditt recept.

    Är de svåra att göra?
    Jag har alltid haft för mig att de är omständiga att få till.

    Sugen blev jag nu iaf.

    Kram

    SvaraRadera
  15. Jag skall fundera om det går att få hustru eller dotter att ....mvh LW

    SvaraRadera
  16. Ninasol...som jag skrev så kan de kännas lite bökiga att göra, eftersom de inte sköter sig själva i ugnen, utan skall friteras. Det går dock snabbt, gör man bara en sats, så tar det ungefär 10-15 minuter. Förövrigt så är de lätta att göra.

    SvaraRadera
  17. LW...varför inte testa själv och överraska hustrun? ;-)))

    SvaraRadera
  18. Hej Anne-Sofie
    Sitter här o blir lite sugen på syltmunkar....(Det händer varje gång som jag kommer hit in)Har du några kvar kanske? (skrapar lite med foten) Känner att jag nog behöver en precis just nu, haha

    Kram till dig
    Susanne

    SvaraRadera
  19. Susanne!! Jorå, de är djupt förborgade i frysen, skall ätas först när döttrar och mågar kommer på besök nu kring jul, de älskar alla dessa munkar.
    Just nu så har jag en supergod och oerhört lättbakad limpa i ugnen, eller rättare sagt så blir det tre av det receptet. Tur att man har varmluftsugn så alla blir klara samtidigt. Kramen..

    SvaraRadera
  20. Hej Anne-Sofie!
    Jag har en gryta med en korg i,kan man använda den till att doppa syltmunkarna i tro?
    Jag önskar dej en trevlig Onsdagskväll.
    Kramar.

    SvaraRadera
  21. Låter gott i gotti...men blir det inte lite söligt? kan tänka mig att det går bättre med lite vana med allt dipp dopp.

    /Cayenne/

    SvaraRadera
  22. Hej Anne-Sofie!

    Mmmmmm, så gott det låter! Som du frestar... Jag vill ha massor av munkar. Fast jag är för lat för att baka dem. :) Jag får väl köpa mig några i stället. :) På Ica Maxi...

    Ha en bra dag!

    Kram
    Anna-Karin

    SvaraRadera
  23. Hej,
    halkade in hos dig via Robin Hood där du hade skrivit om din chef, att du ville säga ifrån men inte vågade. Jag vill bara berätta lite kort. Vi fick en vikarierande chef som misskötte sig något enormt. Jag och några till såg detta och reagerade. Kortfattat blev det så här, jag sa ifrån (med flera) och blev sedan uppsagd p ga "arbetsbrist".... inte ens facket hjälpte mig eller lyssnade på mig och jag orkade inte bråka. Tänk dig för INNAN du gör eller säger något. T om en vikarie är värd mer än en fast anställd som sköter sitt jobb. Ytterligare en till blev uppsagd senare p ga samma sak.
    Lycka till!

    SvaraRadera
  24. Agath, gryta, kastrull eller allt som tål värme, går bra, fast korgen kan nog bli svår att få ren från flottet...

    SvaraRadera
  25. Cayenne..nja söligt blir det faktiskt bara på slutet när man tar upp munkarna och sedan skall vända dem i socker..därför så löste jag det omaket i år genom att använda maken som sockervändare;-)))))

    SvaraRadera
  26. Anna Karin..köpta munkar är absolut inte lika goda, jag lovar...

    Kram:-)

    SvaraRadera
  27. Hej Nette, kul att du tog dig tid att titta in till mig med ett svar!
    Saken är den att jag sagt ifrån en hel del redan och jag har märkt att personen ifråga nu gör allt för att "jävlas" med mig..och även några till som sagt ifrån. Tyvärr för henne då, så är vi "gamla rävar" som inte är så lätta att hantera eller få bort.
    Önskar dock att en majoritet av personalen vågade säga ifrån, istället för att bara klaga...

    Låter verkligen helt fruktansvärt att man kan bli uppsagd?? Var det verkligen arbetsbrist? Om inte, så skulle jag nog, sen man/du/ni hämtat er från chocken, ta itu med det. Skriva till media med mera om hur det går till om man inte slickar chefsrövar!!

    SvaraRadera
  28. Hej Anne-Sofie!
    Nu menade jag en korg av stål som det
    är i våra fritöser..
    Jag önskar dej en trevlig Fredag.
    Kramar

    SvaraRadera
  29. Upps Agath...så korkad jag är...hihihi...den borde ju passa utmärkt jööö..

    SvaraRadera
  30. Anne-Sofie!
    Ska jag säga något ännu mera korkat.
    Det var när min micro var ny,så hade
    instruerat min son de rester vi skulle
    ha skulle in i micron,skålen var
    av plast,men han hade glömt vad jag
    sa så han hade satt in den i ugnen,
    kan du gissda om det blev någon mat?

    Jag hade plast på hela gallret och det
    var svårt att ta bort.Gick gjorde det ju
    men någon mat blev det inte,intre lasagnen
    i alla fall.Så nog kan man både höra fel
    och se fel*ler*
    Kramar

    SvaraRadera
  31. Agath...fnissar lite:-))) Jag själv har fått kasta bort en kastrull som jag totalt glömt bort att jag hade satt på spisplattan..
    Hade en jäla tur där att brandvarnaren tjöt som besatt..
    Jag skulle ju bara gå ut och hämta tidningen, det tar ett par minuter, men så stötte jag på en pratsjuk granne...och... ja du förstår..

    SvaraRadera
  32. Hej Anne-Sofie!
    Idag är det 2;a Advent.
    Och jag hoppas du får en bra sådan.
    Kramar.

    SvaraRadera
  33. Hej Agath...jag arbetar i helgen, men sedan är jag ledig rätt så länge...jippiii...
    Ha det gott!

    SvaraRadera
  34. Hej Anne-Sofie!

    Munkar med sylt är favoritfikabrödet i vår familj så detta måste jag prova.

    Kommer att tänka på Tant Linnea som bodde granne med oss när jag var liten.Hon gjorde de allragodaste munkar på sin vedspis.

    Fin Tisdag önskar jag dig!

    SvaraRadera
  35. Önskar dig en lung och fridful jul. Kram CHris

    SvaraRadera