torsdag 21 januari 2010

Kan en man bli sextrakasserad?

Javisst kan de det!
Jag har själv sett många exempel på detta genom min långa erfarenhet inom vårdyrket. Det låter kanske underligt med tanke på att det är en kvinnodominerad arbetsplats..Eller kanske just därför..jag tror att många kvinnor blir som förhäxade av att det dyker upp fler och fler män inom vårdyrket;O)..det sexskämtas vilt...antydningar haglar i luften och tyvärr...om det visar sig att mannen ifråga är homosexuell...så blir det än värre..
Att definiera sextrakasserier är inte lätt. Det är alltid beroende av situationen och de personer som är inblandade. Om man har ett öppet och nära förhållande på arbetsplatsen så kanske sådant inte betyder något. Men på ett annat ställe kan det tas väldigt illa upp... och särskilt av de som bara jobbar tillfälligt..ex.vis under sommaren.
Men trakasserier är inte alltid sexuell och inte enbart riktad mot ett bestämt kön..Det kan också vara att någon går miste om arbetsuppgifter och beslutandemakt på diffusa grunder.
All form av mobbing eller trakasserier av olika slag är en sak som borde tas på allvar på varje arbetsplats. Ofta är det värst på sådana ställen där ingen talar om det, där sådant får förekomma i all tysthet. Det bästa är att ta upp det till diskussion, att bryta de tabun som finns kring de här frågorna.
10 kommentarer:

 1. Men ett litet hångel på arbetsplatsen är väl aldrig fel..??

  Skämt åsido, jag förstår vad du menar och visst har man upplevt det inom vården och kvinnor kan bli nog så jobbiga på en homosexuell man. KOmma med anspelningar, stryka sig nära för att det är ju "riskfritt", byta om så de se, för "de är ju ändå inte intresserade"....

  Förekommer nog på de flesta arbetsplatser i större eller mindre utsträckning

  SvaraRadera
 2. Vilken fin blogg du har! :)
  Hittade den på blogglista.se

  Hoppas att du får en fin fredag!

  SvaraRadera
 3. Cayenne...jo en liten stilla flirt på jobbet kan verkligen vara både energi och livgivande...om båda är "med på noterna" så att säga.

  SvaraRadera
 4. Hej Ida...och tack så mycket, skall kolla in din sida nu med. Jag fattar inte hur jag hela tiden finns med på den listan, jag måste ha besökare kvar från min passagenblogg. Kul är det iallafall.

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 5. Sextrakasserier inget att skratta åt. Tvärtom.

  Men fnissar lite åt en fröken som blir överdrivet gullig mot barnen i &-åringens klass då en pappa är där för att hämta.

  Kram till dig!

  SvaraRadera
 6. suss...hahaha...det där känner jag igen minsann...fast även i omvänt fall där en man kan bli alldeles tossig om en vacker kvinna träder i i ett rum..

  SvaraRadera
 7. På pin tji?
  Det där är ett knepigt ämne men olika graderingar inom uppfattningar. Personligen tror jag att det beror på kvinnan/mannen själv hur "trakasseringen" uppfattas. Tonen kan vara "rå men hjärtlig"... för ibland kan meningen bakom den sk "trakasseringen" missuppfattas.

  I andra fall kan det ha med uppfostran, kanske inom religion eller hur pryd/blyg man kan vara. Till och med en flirt kan uppfattas som trakassering. Annat kan ses som oönskat och vulgärt i offentliga sammanhang, men det är en "illaluktande brakskit" också. Så vi bör ju ta hänsyn till varandra när vi umgås IRL. Föräldrar som uppfostrar sina barn i "etikett" gör dem en stor tjänst.

  En kramelikram till. Jag känner mig generös idag :). Det är roligt när du tar upp ämnen som kan beröra oss lite till mans... kvinns ...

  Upprepade trakasseringar från en och samma person skulle kunna vara väldigt besvärande. Då behöver man "dra åt sig öronen" och verkligen undra vad det kan vara frågan om.

  SvaraRadera
 8. Anonym, ja verkligen, jag tror att vissa kvinnor är alldeles för, ja vad skall man kalla det, men de tål liksom inget alls..
  Själv så skulle jag bara säga ifrån på skarpen om det var, som du också skriver, samma en som hela tiden tafsar eller så..På samma sätt vad gäller annan form av trakasseri...någon som hela tiden klagar på en osv...

  Kramelikram själv - Ginger tror jag?

  SvaraRadera
 9. Kramelikram från gamla Ginger :D

  Jo, men sedan finns det där besväret med en chef
  som dummar sig. Då blir det genast lite svårare
  om man nu inte klarar av situationen mellan "9 to 5".

  Önskar dig ett skönt veckoslut utan jobb på jobbet.

  SvaraRadera
 10. Ja när det gäller chefer så är man ju i beroendeställning..och det gör det hela mycket svårare. Det är jäkligt dålig stil av en chef att utnyttja kvinnor på det sättet....fy fasen rent ut sagt!

  SvaraRadera