tisdag 2 februari 2010

Tracy Lords

Hon började som porrskådis redan som 15-åring, men har förrutom ett 70-tal filmer som "The Sex Goddess" och "New Age Hookers" även hunnit med att bli "seriös" skådespelerska, fotomodell och rockstjärna. Hon föddes i Ohio med en alkoholist som far. När hon var 12 år skildes föräldrarna och Traci hoppade på "The Drug Train". 1988 stormade FBI hennes våning i Los Angeles och Traci gick med i länkarna för sitt sprit och knarkmissbruk. Hon började istället ta teaterlektioner. Målet var att bli den första porrstjärna som tar steget till vanliga filmer. Hon debuterade i Science Fiction-filmen "Not of this Earth". Men har även spelat i "Cry Baby" (där hon spelar mot Johnny Depp och Iggy Pop). "The Tommyknockers", "Skinner" och "Serial Mom".

Ur "Nattens barn",

"Jag slog mig ner i skolmatsalen med dagens konstiga kötträtt och Jell-O på lunchbrickan. Jag försökte ignorera sportdårarna som hånskrattade bakom mig, när en av dem närmade sig med en porrtidning i handen. SMACK! Den landade på mitt bord. Omslaget pryddes av en ung flicka i veckad kjol som höll händerna över brösten. Jag satte maten i halsen. Hjälp! Det var ju jag själv!


Det är så det börjar, de där omtalade åren i Traci Lords kaotiska liv. Att det var kaotiskt förstår man snabbt när man bläddrar bland de första bladen i boken. Naket målar hon upp en barndom som tyvärr inte är allt för ovanlig i dagens samhälle. En barndom där det är barnen som far mest illa när föräldrar bråkar och tar droger. När man läser om hur Nora (Traci Lords riktiga namn) som 10 åring blir våldtagen av en flera år äldre pojkvän, väcks en stark avsky inom mig. En avsky mot hela den här industrin som på något sätt ändå späder på det allt mer sexualiserade samhället idag. Sen följer kapitel efter kapitel om hur hon utnyttjas av agenturer och regissörer, tvingas ta starka droger för att kunna hålla sig över ytan och hur hon gång på gång råkar ut för fel sorts män. Men där finns också en ljusglimt i allt det mörka och hemska. Hon ägnar flera sidor åt det som kanske kom att bli vägen ut mot en nystart för henne -mötet med filmaren John Waters och inspelningen av "Cry Baby", med b.l.a Johnny Depp,

"Nattens barn" är en angelägen bok, ett försök från en av världens kanske mest kända kvinnor, att få ett slut på snacket och förklara varför hon gjorde som hon gjorde. Förhoppningsvis kan den också ge läsaren inte bara en annorlunda bild av henne själv, utan också om hela porrindustrin. Det öde Traci Lords mötte är hon ingalunda ensam om.

Klicka här för att läsa om henne i Wikipeda.

6 kommentarer:

 1. En bok jag nog skulle gilla att läsa.
  Tack för tipset!

  Tyvärr verkar det som om droger av olika slag, inte minst i USA men även här i lilla fina Sverige m.fl. länder förstås samt sexfixering/missbruk inte har minskat utan snarare ökat.
  Även så bland s.k. "vanligt" folk.

  Porrindustrin är väl inte heller mindre vad jag kan förstå.

  Polischefer och såna som fastnar i näten. Usch! Vem kan man lita på?
  (Visst finns det en Ugglalåt som har den titeln eller är jag ute och seglar? Jag är visst biten av Uggla den här veckan) Hahah ...

  Kram

  SvaraRadera
 2. Tror inte att hon hade fått några "seriösa" roller, om hon inte hade haft den bakgunden som hon har, inom porrfilmsindustrin.
  Med andra ord, så tycker jag inte att hon är någon vidare bra skådis. Men, en god rubrik, för filmmakarna kanske.

  Fjäderlös Tvåfoting

  SvaraRadera
 3. Min dotter M läste boken först och i brist på annat under en semester så tog jag mig an den och den är verkligen läsvärd. Ganska tragisk men ändå en bok med mycket hopp...

  SvaraRadera
 4. Tittar in för att önska dej en trevlig helg!
  kram på dej.

  SvaraRadera
 5. Skönt att det ordnade sig till sist för henne. Många i den branschen som knarkat ihjäl sig. Inte läst boken men nån gång kanske.

  Ha det! :)

  SvaraRadera
 6. Till alla; Tack för kommentarer:-) Ha en bra kväll.

  SvaraRadera