tisdag 18 januari 2011

Våra "rötter"..

Ja ens ursprung känns mer och mer viktigt ju äldre man blir..och jag är glad över att jag tidigt i livet tog reda på en del saker. Livet är mestadels stressigt och man tänker att "det hinner man sen"..men det kan faktiskt bli "för sent"..Därför bör man absolut inte tröttna eller "inte ta sig tid" när våra förfäders berättar saker för oss, nej man bör helst föra dessa vidare till nästa generation. I en familj och släkt finns det många olika sorters berättelser...upplevelser man gjort tillsammans...saker som barnen gjort när de var små..avgörande händelser i olika skeden av livet.
Dessutom tror jag att varje familj och släkt har sina släkthistorier som på olika sätt har en identitetsskapande funktion...som gör vår familj till just VÅR familj...gör den litet speciell....åtminstone i våra egna ögon.
Den kan handla om någon gammal släktings annorlunda liv eller någon familjemedlems helt vanliga liv som i sig ändå vittnade om en andlig rensning eller ett specialintresse. Det är värdefullt att få höra att man är lika duktig i händerna som morfar är eller att man lika skicklig att lösa problem som farmor.
Att prata om sina framtidsplaner och sina drömmar är också att berätta och minst lika viktigt som att berätta om olika historiska händelser och personer i familjen.
Berättandet kräver dock lite tid, en tid som sällan finns om vi inte röjer oss detta utrymme. Historier är viktiga därför att de skapar samhörighet samt ger oss kontakt med våra rötter.

11 kommentarer:

 1. Jaag ångrar att jag inte skrivit ner saker och ting. Man minns fel eller minns inte alls. Sedan har jag inga i släkten i livet (inte heller papa eller mamma) så man kan inte fråga igen. Synd.

  SvaraRadera
 2. Tyckte det var så roligt att höra på mina mor- och farföräldrars berättelser om svunna tider. Det känns skönt att ha möjlighet att föra det vidare till våra barn nu.
  Sv. Jasså, du bakar dom bara till jul, hehe. Jag gör dom året om.....alldeles för många gånger kanske. Men dom är bara sååå goda.
  Är så glad över Ronjas förbättring.
  Tycker att fodergrossisterna kunde dela ut prover gratis till oss kunder. Köpa, för att sedan slänga, det går ju inte.

  Tack för länken ;D

  SvaraRadera
 3. Jag håller alldeles med dig om det Anne-Sofie. Det var med den tanken jag startade www.tjust.com för snart 20 år sedan. Det har blivit en hel del där med åren. Men vårt arv till kommande generationer gäller även tankar och värderingar. Du och jag hade en del sådana debatter för två år sedan. Och jag har inte slutat. Just nu är det religion och vindkraft-terrorn som sysselsätter mig.
  www.tjust.com/2010/mintro.pdf
  www.tjust.com/vit/

  Varför censurerar du ditt ansikte? Det är ju lika vackert som allt det andra hos dig.
  .

  SvaraRadera
 4. Fint skrivet. Det gäller att ta reda på så mycket som möjligt medan de gamla lever. En generation är på utdöende och vi står näst i kö. Så är det och jag önskar innerligt att jag hade tänkt mig för och varit mer intresserad och frågvis när jag hade chansen.
  Vi behöver påminnas.
  Kram!

  SvaraRadera
 5. Dej återkommer jag till ;)

  SvaraRadera
 6. Så sant det du skriver, Anne-Sofie! Det är viktigt att ta sig tid att både berätta och att lyssna. Det var ju faktiskt en stark anledning till att jag började blogga, jag ville berätta för mina två döttrar i första hand.

  En dag kan det vara för sent, precis som du skriver.

  Ha det bra!

  Kram
  Anna-Karin

  SvaraRadera
 7. Hej Anne-Sofie,

  Tack för en jätte fin blogg!
  Jag hittade er sida och undrar om ni skulle vara intresserad av att publicera en länk till våran klients hemsida?
  Denna artikel har en diskret länk till Expedias hemsida, som vi sammarbetar med.

  Tveka inte att kontakta mig om ni har några frågor. Jag skickar gärna artikeln till er om ni är intresserad.

  Med vänlig hälsning,

  Marie Sjöström
  OBAN Multilingual
  marie.sjostrom@obanmultilingual.com

  SvaraRadera
 8. Ja vi förefaller att vara överens om att detta är viktigt men att man ofta kommer på det för sent.
  Vi försöker att ta oss den tid som behövs och även att filma och dokumentera mycket.

  Kram till er alla som svarat:-)

  SvaraRadera
 9. Hej Marie, så kul att du gillar min blogg:-) Menar du att jag skall länka till er? Jag googlade om vilka ni är och det ser ju iofs ofarligt ut. Har mailat dig så att du kan sända artikeln till mig.
  Tack.

  SvaraRadera
 10. Hej Anne-Sofie
  Försvinnandet av Sindy är fruktansvärt. Alla i berner kretsar i östergötland, jaa, övriga landet också, håller ögon och öron öppna. Eftersom hon varit borta så länge, så undrar man ju om hon blivit stulen? Hemskt! En riktig mardröm.
  Hörde om en berner, som kom från norra Sverige. Den var borta 5 månader innan den hittades, välbehållen. Den hade levt med vargar. Hoppas det här också slutar lyckligt.

  Hoppas allt är bra med dig ;-)
  Kram
  Susanne

  SvaraRadera
 11. Quila o Ronja..
  Ja det är verkligen förfärligt sorgligt om det är så!

  SvaraRadera