onsdag 4 november 2009

Finns det "onda" människor?

Alla önskar och vill vi att människor skall vara goda "rätt igenom"..att man skall kunna tro på att alla har goda avsikter och att man skall kunna s.a.s. utgå från "människans inneboende godhet"..det harmonierar med uttrycket "alla människor har nåt gott inom sig" osv..Men nu är det ju liksom inte så....tanken är väldigt GOD men utopisk..Tidigare så har jag alltid tillämpat detta på människor och relationer i min omgivning och då blivit mest "sårad/skadad" själv..så numera så har mina blåa ögon..blivit mer åt det svarta hållet..Den lilla samariten/kuratorn inom mig har fått stryka på foten lite..men det är oändligt trist att lägga de rosafärgade glasögonen på hyllan.

20 kommentarer:

 1. Ja, visst är det trist men sanningen är att ingen kan vara enbart god. Vi alla är människor och tyvärr innebär detta att vi även är onda. Sedan kan man vara ond på olika sätt, olika mycket och många kan lära sig konsten att låta den goda sidan segra.
  Dristar mig till att säga, av erfarenhet, att t.o.m små barn kan vara riktigt onda. Skillnaden är att barn behöver lära sig, få uppfostran vilket vi vuxna kan vara rätt dåliga på, ibland.

  SvaraRadera
 2. Jo visst finns det onda människor.
  Men vi får trösta oss med att de flesta är goda.
  Fin blogg du har!

  SvaraRadera
 3. Jag har en förmåga att tro alla om gott, men tyvärr hämnar det sig ibland.

  SvaraRadera
 4. Jag tror absolut på att det finns onda människor likaväl som det finns genomgoda människor.

  Som tur är finns det fler goda än onda.

  Sen finns det falska människor som försöker verka vara goda men som egentligen inte är det fast oftast genomskådar man nog sånt.

  En ond människa däremot tror jag att man kan känna av auran, på nåt sätt, ganska snabbt, att den är ond.

  Nu tröstar jag mig med en chokladpralin.
  Har ju förbrukat lite väl mycket kalorier en stund nu här framför skärmen. Har träningsvärk i fingrarna ju. Aj!

  :-))) Kram

  SvaraRadera
 5. Ja vi verkar alla att vara överens om att ondska finns men att de goda är fler till antalet. Tack för era svar, orkar inte svara enskilt nu. Kram till alla;-0)

  SvaraRadera
 6. Hallå där...
  Visst finns det onda människor, konsten är att försöka undvika dom.....Man lär sig med åren, tycker jag. Lägger inte ner någon som helst energi på onda människor.

  Kramar till dig
  Susanne

  SvaraRadera
 7. Hej Anne-Sofie!
  Jo det finns onda människor,men jag tror att
  goda människor överväger ändå.

  Ja jag blev själv förbluffad att det gick så
  smidigt,nu kommer jag att vara orolig en vecka
  det var ju inte helt ok med provet sist.Men så
  är det när man går på medicin.Vissa sorter av dem i alla fall.
  Jag önskar dej en trevlig Fredag.
  Kramar.

  SvaraRadera
 8. Hej Anne-Sofie
  Intressant fråga det där. Jag tror inte gränsen går mellan vilka människor som är onda eller goda. Jag tror att vi alla har godhetens och ondskans möjligheter inom oss. Man får välja, och väljer man fel finns fortfarande möjligheten att välja rätt en annan gång. Rosafärgade glasögon har man kanske inte så stor nytta av, men även de människor som verkligen handlat illvilligt och svekfullt har säkert någon gång gjort något gott, och kanske kommer de någon gång att göra något gott igen. När man utnämner sig själv till god och någon annan till ond, kan det nog finnas en risk att man börjar agera ont mot den andra. Men visst kan man ibland ha skäl att undvika vissa människor eller sammanhang.

  Bloggen Carolas funderingar, på passagen.se tog också upp om ondskan finns, 3 nov

  Allt gott!

  SvaraRadera
 9. Jo det är klart att alla människor har både och i sig. Till och med Hitler, han tyckte ju om djur..Ingen är heller god alltigenom, det vore absurt att tro det. Om tex någon gjorde illa ens barn, ja då kunde man nästan döda. De flesta som är "genomonda" är sjuka människor, det är inget försvar till deras handlingar, men en förklaring.

  SvaraRadera
 10. Roligt att se samtalen här, jag är ju annars van vid ateistsidan där man inte tycks kunna definiera varken varken ont eller gott.

  Men visst kan vi det.

  SvaraRadera
 11. Carola, jo jag har hört talas om den sidan, där gick det väl hett till eftersom passagen stängde den?

  SvaraRadera
 12. Visst är vi alla både goda och onda. Fast egentligen är det väl först när det onda når vissa nivåer det har betydelse.
  Var så god - fast då är det ju vi som bjuder. mvh LW

  SvaraRadera
 13. Hmm..LW nu hänger jag inte riktigt med...

  SvaraRadera
 14. Vill tro på det goda. Man föds inte med en gen där det finns elakheter och ondska. Omständigheter under uppväxtsvägen skapar oss,och förnuft och känslor hindrar oss begå ont.

  Att som s.k.vuxen beté sig illa på olika sätt,där är egna val gjorda.

  SvaraRadera
 15. fuschia, fast vissa onda, tex pedofiler och psykopater är nog födda sådana...eller?

  SvaraRadera
 16. Ja suck!!! Visst finns det riktigt onda människor... men som tur är de flesta genomgoa :) Just nu får jag kämpa för att inte få de svartaste ögonen någonsin, men det kommer bättre tider. Det gör det alltid. Vill inte och tänker inte sluta tro på människors godhet.

  SvaraRadera
 17. Studio6..svarta ögon..hihi..så du är arg då..?..skall kolla din blogg för att se om det där står varför du är det:-)

  Människor är allt i grunden egoister, även jag, fast onda är de flesta inte förstås.

  SvaraRadera
 18. Studio6...det går inte att kommentera hos dig...jöö..

  SvaraRadera
 19. Studio6...testade nu igen, du har bytt layout, men det går fortfarande inte att kommentera...

  SvaraRadera
 20. Hmm... vad märkligt! Jag testade att logga ut och kommenterade mig själv :) Det fungerade iaf. Tittade även under inställningar och där såg allt ok ut. Får undersöka vad det kan vara.

  SvaraRadera