tisdag 15 juni 2010

Adam Bertil och Caesar..

Radioamatörer världen över använder ett kulturarv i form av bokstaveringsalfabet. En titt bland världens alla olika sådana blottar en del intressanta sociologiska skillnader mellan språken. Av någon anledning valde man i Sverige att bokstavera med hjälp av manliga förnamn. Den som likt undertecknad gjort militärtjänst som signalist fick lära sig ramsan Adam Bertil Caesar David Erik Filip Gustav Helge, Ivar Johan Kalle Ludvig Martin Niklas Olof Petter Quintus Rudolf Sigurd Tore Urban Viktor Wilhelm Xerxes Yngve Zäta Åke Ärlig Östen.
Populariteten hos namn förändras dock som bekant över tiden. Och det finns belägg för ett äldre svenskt bokstaveringsalfabet från 1900-talets början med mer tidsenliga namn:

Aron Bertil Cesar David Emanuel Frans Gustaf Harald Ivar Johan Kalle Lars Martin Niklas Olof Petter Qvintus Rudolf Sigurd Teodor Urban Viktor Wilhelm Xenofon Yngve Zakarias Åke Ärlig Örn. På den tiden fick flickorna ta hand om siffrorna - de benämndes från 1 till 9 som: 
Anna Beda Cecilia Dora Ebba Fina Greta Hedda Ida, med Julia som representant för nollan. Sedermera övergavs flicknamnen till förmån för de mer förståeliga, mestadels bestämda formerna av räknetalen: Nolla Ett Tvåa Trea Fyra Femma Sexa Sjua åtta Nia.

Läs mera här:

5 kommentarer:

  1. Ha,ha ... ja, vad säger man? När jag jobbat där man måste bokstavera ibland eller när jag ringer till en affär t.ex så måste jag bokstavera min adress .... eftersom jag inte kan ramsan som du (*ler*) så tar jag till det namnet som kommer snabbast i mitt huvud ... och det spelar ingen roll om jag t.ex säger Å som i Åke för de skriver ändå O (som i Oskar fast jag säger Å som i Åke inte som i Oskar). Och nog blir det ofta K som i Karin, E som i Eva osv *skrattar*

    SvaraRadera
  2. Hmm...där ser man :)
    Man lär sig alltid ngt nytt.
    Hur är det m dig?
    Kram

    SvaraRadera
  3. Hej Anne-Sofie
    Jag gör som "TP", tar till det namn som ploppar opp i huvudet. Ramsan har jag aldrig lärt mig :-(

    Kram
    Susanne

    SvaraRadera
  4. Nej hörni...inte har jag heller lärt mig detta alfabet utantill, hittade det på nätet..
    Min hemort fattar ingen hur jag än bokstaverar...

    SvaraRadera
  5. Lustigt! Min dotter och jag pratade om den där ramsan häromdagen! En gång i tiden kunde jag den och vissa namn sitter än idag, men inte alla.

    Men visst har du rätt - Varför är det bara manliga namn?!

    Ha nu en fortsatt skön sommar.
    Kram

    SvaraRadera